Longinesin kellouutuuden Roomassa syyskuun 9. päivänä näyttävästi toteutettu lanseeraus keräsi yhteen satakunta toimittajaa ja kelloalan influensseria ympäri maailman. Puitteina oli 157 Via Tomacellilla sijaitseva uutta ja vanhaa arkkitehtuuria yhdistävä upea tapahtumakeskus La Lanterna.
Mihin moinen into ja hienoinen mahtipontisuuskin sitten perustui varsin kohtuuhintaisen kvartsikoneistoisen erikoiskellon kohdalla?
Kello itsessään antaa kysymykseen useita vastauksia ominaisuuksillaan, jotka eivät ole jääneet huomiotta Genevessäkään. Tämän vuotisessa, myöhemmin syksyllä lähinnä mekaanisia arvokelloja kilpailuttavassa Grand Prix d’Horlogerie de Genèvessä (GPHG) Longinesin uutuus on ainoana kvartsikäyttöisenä miesten kellona mittelössä mukana ”Challenge”-kategoriassa. Mukana kisaamassa on muuten jälleen eräs Voutilainen-kello ”Men’s”-kategoriassa…
Nykyajan hienoa arkkitehtuuria
Mikä siis kansainväliseltä suositushinnaltaan 1180 euron Longinesissa vetää? Kaksoisaikaa näyttäviä GMT/UTC-kelloja on tehty jo maailman sivu, mutta valmistaja korostaa mieluusti tämän kellomallin käytön helppouden vallankumouksellisuutta. Supertarkka Conquest GMT on suunnattu paljon matkaileville, ja julkistustilaisuuden kansainvälisyys oli siksi harkittua aina mainoskampanjan julkistusta myöten, jossa brändilähettiläät eri puolilla maailmaa kokevat hyötyvänsä vaivattomasta tavasta seurata paikallista ja kotimaansa aikaa sekä siirtyä aikavyöhykkeeltä toiselle.
Longines Conquest V.H.P. GMT Flash Setting ei ole älykello eikä se muutenkaan näytä vallankumoukselliselta. Ulkoisesti ja käyttötuntumaltaan sitä voi hyvin verrata parin tonnin mekaanisiin rannekelloihin.
Mutta siihen yhtäläisyydet nopeasti seisahtuvatkin.
Longinesissa GMT-ajan voi asettaa halutessaan joko kännykkäaplikaatioon perustuen, jossa kännykkäkameran salamavaloa hyödyntäen tarkka paikallisaika sekä kotimaan aika siirtyvät rannekellon numero 12 kohdalle (12:ssa numero 1 kohdalla) piilotetun valosensorin välityksellä kelloon.
Matkailufriikit huomio!
Halutessaan aikoja voi toki rukata myös perinteisellä vetonupilla ja erityisesti ajan pikasiirtotoimintona. ”Flash Setting” ei siis ole riippuvainen ulkoisista laitteista, vaikka tässä mallissa kännykkää voi kätevästi ajan siirtämisessä hyödyntääkin.
Kellomallin taustalla on 2017 esitelty Longinesin supertarkka V.H.P.-mallisto (very high precision), joka sallii maksimissaan +-5 sekunnin aikavirheen vuodessa.
Ajan seurantaan koneistossa on oma mikropiirinsä, osoittimien oikean asennon varmistamiseen oma sensorinsa, ja osoittimien automaattiseen siirtoon oma sähkömoottorinsa. Kellossa on myös niin sanottu ikuinen kalenteri aina vuoteen 2399. Tuolloin kelloon on tosin vaihdettava mukana tuleva uusi numerokiekko karkausvuosia korjaamaan. On siinä arkeologeille ihmettelemistä.
GMT Flash Settingin erikoisuudet eivät tähän lopu. Voimakkaassa magneettikentässä (tabletti, induktioliesi, voimalinjat ym.) kello pysähtyy kokonaan siksi aikaa kunnes on taas poistuttu kentän vaikutusalueelta ja aika palaa yhtä tarkaksi kuin pitääkin. Sama pätee äärimmäisten kovien iskujen jälkeen – kello säätää itse ajan ”täydelliseksi”.
Coolimpi vaihtoehto klassisten kellojen osaajalta
No kaikki tämä varmaankin syö rutosti energiaa? Longinesin ja Renata-paristofirman kanssa yhteistyössä toteutettu paristo kestää kuitenkin neljä vuotta ja ennen hiipumista kello muistaa asiasta ajoissa indikoida käyttäjälleen. Kello voi ”nukkua” paristo tyhjänä puolikin vuotta, ja kunhan tuon ajan sisällä muistaa pariston vaihtaa, säätää kello jälleen ajan näyttämään sitä mitä pitääkin.
Kieltämättä ymmärrän tyylikkään, järkevän hintaisen, laadukkaan ja käytöltään mahdollisimman helpon kellomallin merkityksen Longinesille. Vastaavaa analogista, perinteistä rannekelloa muistuttavaa laitetta ei ole vielä toteutettu. Ja yleensähän asiat menevät niin, että sen mitä ei ole vielä tehty, joku ennemmin tai myöhemmin tekee.
Longines Conquest V.H.P. GMT Flash Settingiä saa kuorenhalkaisijaltaan 41- tai 43-millisenä teräs- tai kumirannekkeella.
Nykyisin melko vaatimattomaan 50 metriin vesisuojattu kuori on terästä tai mustaksi PVD-käsiteltyä terästä (kuten haluttaessa rannekekin). Väriskaalan kellotauluihin tuovat sininen, hopeanharmaa, musta ja hiilikuidun kaltainen pinta. Jostain syystä itse ihastuin eniten myöskin esillä olleeseen sinitauluiseen versioon sinisellä kumirannekkeella. Longinesin pääjohtaja Von Känelin mukaan ”uunissa” odottaa kronografiversiokin.
Perimmäisten kysymysten äärelle pääsee parhaiten kysymällä itseltään, ostaisinko tämän tuotteen, jos kelloja ei olisi bokseissaan jo valmiiksi melkeinpä joka lähtöön. Vastaus on voimakas ”KYLLÄ”.
Longines on tuonut markkinoille sellaista uutta, joka viestii vuosia sitten uumoilemaani hinnakkaampien ja laadukkaampien kvartsikellojen renessanssia. Ja julkistuspaikaksi Rooma/Italia sopinee paremmin kuin mikään muu silloin kun puhutaan renessanssista, siirtymisestä keskiajasta kohti uutta aikaa.
Pätkä kellon julkistustilaisuudesta 9.9.2018 klikkaamalla tästä.
Joona Vuorenpää, kuvat kirjoittaja ja valmistaja
Sähköposti:
Voit antaa palautetta ja kertoa ajatuksistasi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kellomies(at)kellomies.fi
Kellomies-sivuston artikkeleita voit myös kommentoida jättämällä julkisia kommentteja artikkeleiden yhteydessä olevan kommenttiboksin kautta.
By Ex
By Joona
By Joona
By Petteri Mäntysaari
By HeikkiL
By kelloäijä